Društvo MS Virovitičko-podravske županije

Adresa: Ljudevita Gaja 11, 33000 Virovitica

Kontakt: 033/725 280

Mail: dmsvpz@gmail.com

Web stranica: http://www.dmsvpz.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/drustvomultiplevirovitica.dmsvpz

Predsjednica: Ljiljana Brkić 098 865 685

Tajnica DMSVPŽ, Voditeljica projekta ESF „Korak ka kvalitetnijem životu“:  Mirjana Žagar 095 667 3579

Koordinator projekta ESF „Korak ka kvalitetnijem životu“: Mario Bojić 099 654 7678

Voditeljica projekta  ESF „Zaželi – Niste sami“: Marijeta Zelić 091 619 0247

O DRUŠTVU

Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije je dobrotvorna, humanitarna, nestranačka, nepolitička i neprofitna udruga koja u skladu s mogućnostima pomaže svojim članovima u ostvarivanju kvalitetnijeg života.

Poradi učinkovitijeg ostvarivanja svojih ciljeva, Društvo je članica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, a djeluje od 12.04.2003. godine s malim prekidom. Prva predsjednica bila je gospođa Katica Kovanić, zatim gospođa Sandra Štengl.

Od ove godine predsjednica Društva je gospođa Blanka Kokorić.

Momentalno naše Društvo ima 31 člana s cijelog područja naše Županije, od čega su 22 ženske članice, a 9 je muških članova.

O prostoru i aktivnostima:

Ove godine smo dobili projekt od Grada Virovitice i prostor na korištenje u Ulici Matije Gupca 78, bivšoj vojarni, zbog čega zahvaljujemo našem Gradonačelniku.

Dobili smo i projekt od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za 2011. godinu, s početkom provođenja od 1. srpnja do 31. prosinca 2011., kojim smo produžili radni odnos tajnice, osigurali sredstva za opremanje prostora, izradu web stranice i uredske i organizacijske troškove.

Prostor smo prilično uredili, sredstvima Grada i donacijama naših donatora: Virovitičko-podravska županija, HOK – Hrvatska osiguravajuća kuća, Hrvatska pošta, Općine: Gradina, Pitomača, Zdenci, Suhopolje, zatim Hrvatska gospodarska komora, Zanatpromet, g. Zdravko Slavić i SLAVIĆ INŽENJERING, PANELI MATASIĆ, ljekarne: Novoselac, Grgić, Berry, Zlatarska radnja Marijan Nreca. Samo da nekoga ne zaboravimo.
Ove godine smo poslali 73 zamolbe za donaciju na razne adrese.

Zahvaljujemo i našim susjedima, posebice Udruzi distrofičara i Udruzi slijepih i slabovidnih na pomoći i suradnji.

Kako idu hladniji dani, još nam je potrebno riješiti grijanje, a ovom akcijom koju je pokrenula naša bivša predsjednica, nadamo se da ćemo uspjeti uvesti plinsko grijanje. Zahvaljujemo unaprijed svima, a posebice organizatorima i sudionicima ove humanitarne akcije.

Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže ovoj humanitarnoj akciji i dođu na utakmicu koja će se održati u srijedu, 12.10.2011. godine u 16.00 sati, na Gradskom stadionu NK Virovitica (bivši „Borac”).

O bolesti:

Multipla skleroza je upalna, autoimuna bolest (bolest koju sam organizam pokrene protiv vlastitih stanica) središnjeg živčanog sustava i kralježničke moždine (centralnog i perifernog živčanog sustava), koju obilježava propadanje tzv. mijelinske ovojnice produžetaka živčanih stanica, koje služe prijenosu podražaja između živčanih stanica.

U većine bolesnika simptomi bolesti se javljaju dosta rano, u prosječnoj dobi od 30 godina, a žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

Pravi uzrok bolesti do danas nije poznat, no najprihvaćenija je teorija da je uzrokovana kombinacijom djelovanja nekoliko različitih čimbenika, kao što su: genetska predispozicija, okolina i izloženost virusu tijekom djetinjstva.

Multipla skleroza je bolest „s tisuću lica”, jer se različito manifestira kod pojedinih bolesnika.

Iz Statuta Društva

Ciljevi Društva su:

Promicanje ljudskih prava i djelovanje na izjednačavanju mogućnosti osoba oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti,
Poticanje i iniciranje unapređenja istraživanja, liječenja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze,
Iniciranje i predlaganje nadležnim tijelima mjera za unapređivanje društvenog položaja i uloge oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti te njihove pravne i materijalne zaštite,
Poticanje i podupiranje osnivanja sekcija i klubova odnosno drugih oblika osposobljavanja oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti te organiziranog korištenja slobodnog vremena u cilju socijalizacije (u vidu kreativnih radionica).

Djelatnosti kojima Društvo ostvaruje svoje ciljeve:

Podupiranje postojećih te osnivanje novih sekcija i klubova te organiziranja aktivnosti radi unapređivanja njihovog djelovanja,
Organiziranje informacijskog sustava i izdavačke djelatnosti iz područja problematike življenja oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti,
Briga za osiguranjem potrebnih materijalno – financijskih sredstava i uvjeta za zajedničke programe, pokretanjem gospodarstvenih i drugih aktivnosti sukladno zakonskim mogućnostima,
Zalaganje za stvaranje potrebnih materijalnih i financijskih uvjeta za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata od zajedničkog interesa namijenjenih smještaju, rahabilitaciji, rekreaciji i odmoru oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti,
Organiziranje i poticanje suradnje s vladinim i nevladinim udrugama, ustanovama, sindikatima i političkim strankama, fondacijama i zakladama.

http://www.dmsvpz.hr/