MS inicijativa za zdravlje

Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom iz Proračuna Grada Zagreba za 2023.

Nositelj projekta: Savez društava multiple skleroze Hrvatske

Partnerska organizacija na projektu: Društvo multiple skleroze Grada Zagreba, Trnsko 34, Zagreb 

Trajanje projekta: 1.9.2023. do 31.8.2024.

Vrijednost projekta: 9.300,00 EURA

Donator: Grad Zagreb

 

Projekt „MS inicijativa za zdravlje“ provodi se s ciljem unaprjeđenja zdravlja oboljelih od MS-a kroz edukaciju, savjetovanje i uslugu fizioterapije, te promicanje zdravih stilova života u segmentu vježbanja i prehrane. Ciljane skupine projekta su osobe oboljele od MS-a. Projekt se provodi na području Grada Zagreba i digitalno na području cijele Hrvatske, a u partnerstvu sa Društvom multiple skleroze Grada Zagreba.

Opći cilj: unaprijeđeno zdravlje kod oboljelih od MS-a kroz edukaciju, savjetovanje i uslugu fizioterapije, te promicanje zdravih stilova života u segmentu vježbanja i prehrane 

Specifični ciljevi projekta: usvojene zdrave navike kod vježbanja i prehrane kod oboljelih od MS-a, omogućena stručna podrška i usluge fizioterapeuta oboljelima od MS-a na području Grada Zagreba, povećana znanja oboljelih od MS-a o prilagođenom vježbanju i prehrani kod MS-a, povećana znanja oboljelih od MS-a o prevenciji komorbiditeta kod MS-a, povećana znanja oboljelih od MS-a o rizičnim čimbenicima koji utječu na tijek bolesti.

U Društvu multiple skleroze Grada Zagreba od rujna dostupne su usluge fizioterapeuta za sve članove društva! 🙂
Dostupna je:
– medicinska masaža
– inverzijska klupa
– rain drop metoda
– UZV po Seltzeru
– laser terapija
– Bowen metoda
– kineziterapija
– vježbe
– individualno savjetovanje s korisnicima
Molimo vas da pri dolasku ponesete dva ručnika.
Ova usluga financirana je kroz projekt “MS inicijativa za zdravlje” iz proračuna Grada Zagreba.
Partnerska organizacija na projektu: Društvo multiple skleroze Grada Zagreba.

BOWEN Terapija (BT) 
Bowen terapija spada u područje komplementarne medicine. Terapija se bazira na ideji da je ljudsko tijelo sposobno za samoizlječenje i terapijskom radu na cijelom tijelu. Uključuje nježne i precizne manipulacije mekog tkiva.
Postupci su vrlo učinkoviti u omogućavanju balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog, živčanog sustava i različitih kroničnih stanja.
Uključuje terapeutske postupke koji nisu konvencionalni, ali se provode zajedno s propisanim oblicima liječenja ili se provode samostalno u vidu preventivnih postupaka za očuvanje zdravlja.
Budući da je Bowenova terapija, terapija koja ima holistički pristup, omogućuje oporavak od mnogih bolesti, traumatskih i kroničnih. Bowenovim tretmanima djeluje se na uzrok poteškoće, a time se trajno otklanja i sama poteškoća.

Bowen terapija i multipla skleroza
Naziv multipla skleroza dolazi od mnogobrojnih područja ožiljkavanja (skleroza) koja predstavljaju mnoga područja demijelinizacije u živčanom sustavu. Mogući neurološki znakovi i simptomi multiple skleroze su različiti. Mada se vremenom bolest često pogoršava polako, zahvaćeni ljudi obično imaju razdoblja relativno dobrog zdravlja (remisije) koje se izmjenjuju s onesposobljujućim razbuktavanjima (egzacerbacije).
Bowen terapija može nadopuniti konvencionalno liječenje kako bi olakšala simptome koji su doživjeli multiplu sklerozu. Također može nadopuniti neke tretmane za modificiranje bolesti, pomažući ljudima da se pripreme i oporave od nekih terapija.

Ultrazvuk po Seltzeru (UZV, MLD vrata, MLD leđa, MLD koljeno)
Jedna od metoda koja se već više godina promjenjuje u liječenju oboljelih od MS je liječenje ultrazvukom prema Hansu Seltzeru, koji je nakon dugogodišnjeg proučavanja bolesti, 1969. godine u Stockholmu iznio svoju teoriju i način liječenja. Njegova je tvrdnja da je oboljenje popraćeno izvjesnim paravertebralnim zastojem limfe i likvora, te da se na taj zastoj može utjecati mehaničkim putem, odnosno malim dozama ultrazvuka i manualne limfne drenaže, čime se postiže bolje protjecanje, desenzibilizacija limfe i likvora, čime se pospješuje imunitet organizma i spriječava napredovanje bolesti.
Poznato nam je njegovo mehaničko, toplotno, fizikalno-kemijsko i biološko djelovanje.
Mehanički djeluje mikromasažom tkiva (unaprijeđuje staničnu izmjenu tvari, prokrvljenost i opskrbu kisikom).
Toplinski djeluje povećanjem permeabilnosti staničnih membrana.
Fizikalno-kemijski djeluje unapređujući oksidacijske i reprodukcijske procese, razvijajući farmakološko aktivne tvari u tkivu (histamin i acetil kolin).
Biološki učinci ovise o intenzitetu, frekvenciji i vremenu ozvučavanja.
U ovom slučaju za nas su bitne male podražajne doze koje imaju stimulacijski učinak bez štetnih morfoloških promna u stanicama. Ultrazvuk djeluje na aktivacju zaštite retikulo-endotelnog sustava, na bolju trofiku tkiva, na biosintezu bjelančevinastih kompleksa, hiperemije, povećava se prijenos upalnih i drugih raspadnih produkata.
Mehaničkim se učinkom odvijaju važne promjene u kolagenim vlaknima, odvajaju se od drugih tvari, a temeljna se tvajer omekšava.
Opće djelovanje ultrazvuka nastaje pretežno preko vegetativnog živčanog sustava neuralnim putem.
Metoda ultrazvuka po Seltzeru sastoji se od označavanja dviju zona:
• područje vrata (vrat, ramena i najvažnija zona ždrijelnog limfnog prstena) MLD-a
• područje paravertebralne muskulature grudnog i slabinskog djela kralješnice- MLD-a
Primjena ultrazvuka i manualne limfne drenaže primjenjuje se naizmjenično na spomenutim područjima svaki drugi dan.

 

 

Medicinska masaža (MM) – CIJELO TIJELO, RUKE, NOGE
Ovaj tip masaže možemo izdvojiti kao najučinkovitiji i tip masaže iz razloga jer se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipuliranja tjelesnim tkivima (kožom, potkožjem, mišića i mišićnom fascijom). Masaža se izvodi rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe. Medicinsku masažu primjenjujemo usmjeravajući se prema dijagnostici i problemu radi kojeg se osoba i javila za tretman.
Masaža je metoda fizikalne terapije koja se služi nizom sustavnih pokreta na površini tijela radi manipulacije tjelesnim tkivima, tj. djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe.
Premda danas postoje različiti aparati za masažu; ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu, a i psihološko značenje fizičkog kontakta kao modaliteta liječenja nije upitno.
Različitim ručnim tehnikama, preko kože djelujemo na mišiće, zglobove, vezivno tkivo, krvožilni i limfni sustav. Koristimo je kao prevenciju, liječenje, otklanjanje mišićne napetosti i bolova. Ubrzava cirkulaciju te djeluje relaksirajuće.
Iako je masaža najstariji oblik liječenja, neophodna je za svakodnevno funkcioniranje suvremenog čovjeka.

 

Kineziterapija (KTH) – BALANS, SNAGA, STABILNOST, TRAMPOLIN
Kineziterapija je jedna od metoda kojom se može smanjiti spazam i poboljšati funkcionalnost pacijenata
s multiplom sklerozom. Kineziterapija se pokazala efikasnom metodom za suzbijanje patofizioloških i kliničkih manifestacija multiple skleroze. S obzirom na to, planirana i programirana kineziterapija vođena stručnom osobom ima opravdanje kao jedna od oblika terapija za osobe s multiplom sklerozom.
Kineziterapija grana je fizikalne terapije koja primjenjuje pokret u prevenciji i liječenju ozljeda, deformacija tijela ili bolesti. Kineziterapija početni je korak rehabilitacijskog procesa u kojemu se želi postići potpuni oporavak nakon oštećenja tijela, a pojedinac njome postiže što prirodniji nastavak života. Kineziterapija razvila se iz kineziologije i biomehanike, znanosti koje proučavaju i analiziraju pokret i gibanje. Kombinirano sa aktivnim i pasivnim vježbama, pacijent dolazi do pozitivnih rezultata. Što kineziterapija može poboljšati? Kineziterapija je usmjerena na gibljivost, mišićnu snagu, izdržljivost i koordinaciju pokreta. Osim toga, doprinosi boljem položaju tijela te unapređuje funkcije organa.
Kineziterapija kombinira individualne vježbe s fizioterapeutom, kao i rekvizite, lopte, ogledala, konopce i sve stvari koje mogu pomoći u osvještavanju i maksimalizaciji pokreta.

 

 

LASER TERAPIJA – STOPALA, RAME, KOLJENO
Laserska terapija je namjenjena za anti-upalne, regenerativne bio-stimulirajuće i analgetske tretmane, a sama riječ laser znači pojačanje svjetlosti pomoću stimulirane emisije zračenja (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).
Terapija laserom stimulira sintezu kolagena ubrzavajući tako cijeljenje rana, ublažava bol (djeluje analgetski), smanjuje oteklinu, smanjuje ožiljna tkiva, ima toplinsko djelovanje i povoljno djeluje na imunološki sustav.
Najčešće se primjenjuje kod:
Ozljeda mekih tkiva (traumatske i upalne): istegnuća i rupture tetiva , mišića i ligamenta, hematom, upale tetiva i sluznih vreća (bolno rame, teniski i golferski lakat…)
Cijeljenje rana – liječenje trofičkih, varikoznih, dijabetičnih i dekubitalnih ulkusa, cijeljenje opeklina i postoperativnih rana.
Oslobađanje od boli: akutne boli ( tenzione, migrenozne i neuralgične glavobolje, lumboishialgija i brahialgija, postherpetična neuralgija); kronične boli( bol u vratu i križima , bol u zglobovima tetivama i mišićima).

 

 

INVERZIJSKA KLUPA
Dekompresijska terapija je jedna od metoda za uklanjanje boli u leđima. Vješanjem za noge smanjujemo ili uklanjamo pritisak na intervertebralni disk, te opuštamo i istežemo mišiće i ligamente koji podržavaju kralježnicu.
Nezavisna medicinska istraživanja i milijuni korisnika otkrili su da terapija s dekompresijom pomaže kod sljedećih problema:
• eliminira pritisak na kralješke i otklanja bolove u leđima opušta mišiće
• poboljšava cirkulaciju krvi
• povećava limfni protok
• poboljšava motoričke sposobnosti i pokretljivosti
• poboljšava držanje tijela
• omogućuje pristup hranjivim tvarima u kralješke i time promovira regeneraciju diskova

 

 

RAIN DROP METODA
Raindrop tehnika je nježna metoda masaže kapanjem eteričnih ulja na kralježnicu i leđa. Tehnika objedinjuje aromaterapiju s masažom i refleksologijom.
Raindrop tehnika temelji se na teoriji da su mnoga iskrivljenja kralježnice posljedica virusa ili bakterija, koji se nalaze uzduž kralježnice i uzrokuju upale koje stežu i grče okolno mišićno i vezivno tkivo i na taj način iskrivljuju kralježnicu.
Holistička metoda koja dovodi u ravnotežu fizičko i mentalno zdravlje, pomaže tijelu da ispravi nepravilnosti kralježnice, podržava imuni sistem organizma i jačajući ga, rješava velik broj skolioza i kifoza.

Eterična ulja vrlo brzo prolaze kroz kožu, pročišćavaju limfu, snaže i regeneriraju organizam. Primjenjuju se ulja vrhunske kvalitete, a rezultati na tjelesnoj, emotivnoj i energetskoj razini – zadivljujući su!